Aanbod
Ik werk als therapeute vanuit een integratieve benadering. Dit wil zeggen dat ik niet wil vasthouden aan één methode of benadering.
Iedere persoon is immers anders. Daarom bied ik een begeleiding op maat aan, op maat van jou en jouw hulpvraag.
Therapie als rustpunt en houvast in woelige tijden.
Al pratend of zwijgend, voelend en denkend gaan we samen op zoek naar antwoorden op jouw vraag, naar echt jezelf kunnen zijn en naar de weg die jij wil bewandelen.
We installeren samen hulpbronnen en uitzichtpunten die jij kan gaan inzetten in jouw leven.
“Een eiland van verzachting in een zee van overspoeling”
— Gabor Maté
Elke traject is uniek.
We gaan samen op pad door in gesprek te gaan maar ook door te ervaren wat er voor jou werkt.
We werken zowel binnen in de therapieruimte als buiten in de natuur en bij de dieren.
Ook kinderen en jongeren kunnen bij Ateljee terecht voor individuele begeleiding.
We doen dit door samen in spel te gaan, lichaamsgerichte oefeningen, creatieve therapie en door ervaringsgerichte oefeningen met en bij de dieren.
Kinderen vinden in gesprek gaan meestal niet fijn. Toch zullen zij in beweging en in spel zaken tot uiting brengen. Ook voor kinderen is Ateljee vooral een baken en een rustpunt.
Ik bied een gezinsgerichte aanpak, vanuit een systemische en contextuele visie.
Enkel door een goed afgestemde gezinsgerichte aanpak, kunnen wij samen voldoende aan jullie hulpvraag tegemoet kunnen komen.
Je wilt als ouder(s) immers betrokken zijn bij de ontwikkeling en welbevinden van jouw kind(eren).
Bovendien zijn kinderen voor de invulling van hun behoeften en noden afhankelijk van hun ouders en de volwassenen in hun omgeving.
Soms is het daarom ook nodig om met de school of andere betrokkenen in overleg te gaan.
“It takes a village to raise a child”
Therapie met dieren als meerwaarde en krachtig instrument in het aanbod van Ateljee!
Het inzetten van dieren in therapie ervaren wij als een enorme meerwaarde en kracht bij het aanbod van onze praktijk.
Maar wat is dat nu therapie met dieren?
Onze dieren worden ingezet bij het begeleiden van zowel gezinnen en kinderen als bij jongeren en volwassenen en zelfs koppels. Daarbij werken we buiten, in de natuur.
Een dier laat jou ervaren wat er wel of niet werkt!
Paardencoaching is een methodiek waarbij paarden als hulpmiddel worden ingezet.
Paarden reageren vanuit hun natuurlijke instinct als kuddedier. Zij beogen hierbij ontspanning, verbinding en harmonie in de kudde. In contact met mensen zullen zij vanuit dit instinct ook reageren op jouw gedrag. Het paard begrijpt niet wat er in jouw hoofd omgaat maar zal reageren op de ware gevoelens en gedachten die jouw gedrag en lichaam uitstralen.
Paarden hebben een bijzonder scherp oog voor lichaamstaal. Ze merken de kleinste verandering in onze lichaamshouding, spierspanning, hartslag, ademhaling en lichaamshouding op. Onze communicatie verloopt immers ook grotendeels via lichaamstaal. Hier zijn we ons vaak niet (meer) ten volle bewust van. Wij mensen zijn meesters geworden in het verstoppen van onze gedachten en gevoelens en doen ons vaak anders voor dan hoe we ons vanbinnen echt voelen.
Dit maakt het werken met paarden zo krachtig. Zij gaan reageren op wat er zich onder ons masker afspeelt en willen zonder oordeel en oprecht in verbinding gaan met wie jij echt bent. Je mag jezelf zijn. Jij mag er zijn!
Door middel van eenvoudige oefeningen ga je dit samen met de paarden (her)ontdekken en ervaren. We bekijken samen hoe je deze inzichten ook kan omzetten naar acties in jouw dagelijkse leven.
Ben je bang of niet vertrouwd met paarden? Dat is geen probleem! We bouwen het contact stelselmatig op met respect voor de signalen van jouw lichaam en de grenzen die jij hierbij aangeeft.
Coachen met honden is een ervaringsgerichte manier waarbij jij met de hond gaat samenwerken.
Honden zijn eveneens specialisten op het gebied van non-verbale communicatie.
Op een speelse, vriendelijke en onvoorwaardelijke manier nodigen onze honden uit tot het maken van contact. Interacties met honden zijn toegankelijk en zonder oordeel.
Marie is vaak partner in de coaching van kinderen, jongeren en gezinnen.
Vanuit haar altijd vriendelijke, speelse en werkwillige karakter wordt je geconfronteerd met eigen rust of onrust en hoe dit tot uiting komt in jouw lichaamstaal. Je wordt uitgedaagd om grenzen te bewaken of gemotiveerd om uit je comfortzone te komen en om grenzen te verleggen. Kinderen genieten er bovendien enorm van om met Marie op avontuur te gaan.
Jack is graag de steunend factor door zijn aanwezigheid in sessies.
Tijdens wandeltherapie kan de hond een partner en steun zijn bij jouw persoonlijk traject.
Bij Ateljee kan je zowel terecht voor jezelf of voor je kind. Maar ook gezinnen en koppels worden bij ons geholpen en begeleid bij hun hulpvraag.
Wat is EMDR
en waarom zou je het proberen?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een effectieve therapeutische techniek die speciaal is ontwikkeld om mensen te helpen bij het verwerken van traumatische herinneringen en andere emotioneel beladen ervaringen. Ontwikkeld door Francine Shapiro in de late jaren 80, is EMDR inmiddels een erkende en breed toegepaste methode binnen de psychotherapie.
Door gestructureerde oogbewegingen, vaak gecombineerd met andere vormen van stimulatie, helpt EMDR je brein om nare herinneringen beter te verwerken en de emotionele lading ervan te verminderen.
EMDR werkt echt goed voor mensen met posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere trauma's.
Het helpt je ook bij angst, negatieve zelfbeeld, depressie en fobieën.
Veel mensen merken al na een paar sessies grote veranderingen!
Na EMDR voelen mensen zich minder gestrest, emotioneel stabieler en gelukkiger.
Wat is Brainspotting
en waarom zou je het proberen?
Brainspotting is een innovatieve therapievorm die helpt bij het verwerken van diepgewortelde emotionele en psychologische problemen. Het werd in 2003 ontwikkeld door Dr. David Grand. Brainspotting richt zich op specifieke oogposities, die in verband staan met onverwerkte trauma's en emoties in het brein.
Via brainspotting gaan we aan de slag met de lichamelijke aspecten van trauma. Dit maakt het mogelijk om diepgewortelde spanning aan te pakken die anders moeilijk bereikbaar is.
Brainspotting is effectief bij o.a. Posttraumatische stressstoornis (PTSS), angst, heftige emoties en depressie.
Veel mensen merken al na enkele sessies een merkbare verbetering
Tijdens een sessie gebruikt de therapeut een pointer oom je oogbewegingen te volgen en zo de "brainspots" te identificeren. Dit zijn specifieke oogposities die in verband staan met onverwerkte trauma's. Wanneer een brainspot is gevonden, help ik jou te concentreren op deze positie, waardoor diepere lagen van het brein worden bereikt en trauma's effectief kunnen worden verwerkt.
In groep
Regelmatig organiseren wij een therapeutisch traject in ons groepsaanbod.
Dit voor zowel kinderen, jongeren en volwassenen als voor gezinnen, bestaande groepen en teams.
Een aanbod voor een team of groep kan ook op vraag en op maat aangeboden worden. Twijfel zeker niet om mij te contacteren voor de mogelijkheden!